Kezdőlap

2024. június 18. kedd
Boldog névnapot Levente

Menü
Aktualitások

Aktualitások megtekintéséhez kattintson ide!

Sarudiak

Ökoturizmus

Poroszló

A turizmus hosszú távú fenntartható fejlesztésének útján jó irány lehet az ökoturizmus, ami mellesleg jól is jövedelmez. Ez a rendszer ugyanis jobban szabályozható, a természetet és a lakosságot is jobban kíméli, jelentősen nagyobb élményt is nyújt, több ismeretet ad, mint a megszokott. Létét indokolja a térség természeti és kulturális adottságainak megléte, az ökológiai szemlélet terjesztése, a tó tehermentesítése és új, kevésbé szezonális kereslet lekötése.

Az ökoturizmus környezettudatosságot feltételez, és a rendszerelvű megközelítésből adódóan a turizmus is egy sajátos ember-környezet egységként definiálható, melyben minden tevékenység a rendszer egyensúlyi állapotához közeli állapotokat eredményez.

A Sarud-Poroszló-Tiszafüred határait érintő Sarudi-medence egészen egyedülálló adottságokkal rendelkezik. A tónak ez a része változatos vízmélységű, holtágakkal, csatornákkal és szigetekkel tarkított, gazdag vízi növényzettel, madár- és állatvilággal rendelkező terület. Kedvelt úti célja a csónakázni, horgászni, vadászni, kikapcsolódni vágyóknak. A Nemzeti Park területén számos lehetőséget nyújt a természeti értékek bemutatására, az öko-túrák szervezésére. Poroszló Előnyeiként említhetjük a turistaforgalom és bevételeinek alakulását, a turisták megelégedettségét, a turizmus negatív környezeti hatásainak csökkentését. A Tisza-tó különleges természeti környezetével a letűnt idők árvízjárta állapotait idézi, mely az élőhelyek és a fajok változatosságával hazánk és kontinensünk kiemelkedő öko-turisztikai területe. A 127 négyzetkilométernyi vízfelület kétharmada kiemelt jelentőségű vizes élőhelyként a Ramsari egyezmény hatálya alá tartozik, a Hortobágyi Nemzeti Park bemutató területeként pedig a világörökségi rangot is elnyerte. A Tisza-tó különleges vízi világát csónakból érdemes felfedezni. A csónakok hol keskeny csatornákon kanyarognak, hol pedig 1000 hektárnyi nyílt vízfelületek hullámain ringatóznak. Itt találhatóak Európa legnagyobb sulyom- és tündérfátyol mezői, a holtágak tündérrózsaszőnyegei, és a csatornák szélén látható érdekességek: ágas békabuzogány, nyílfű, vagy a mocsaras részeken a tömegesen előforduló ragadozó növényünk, a rence is. Ami azonban leginkább csónakba szállásra ösztönöz: a különleges madárvilág, mely nevet adott e paradicsomnak. A tavon eddig a Magyarországon előforduló 380 madárfaj közül több mint 200 fajt figyeltek már meg. A madarak iránt érdeklődők számára különös érték az itt fészkelők szelídsége, a vonuláskor itt időző madarak tömegei, és az azok között előforduló ritkaságok.

Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény

Poroszló - tanösvény

A 2005-ös év nagy fejlesztését a régió ökoturizmusát illetően a Poroszlói-medencében található Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény elkészülése jelentette, melynek segítségével a vendégek 1500 m-es vízi gyalogúton (cölöpökre épült pallóúton) sétálva nyerhetnek betekintést a Tisza-tó csodálatos élővilágába. A tanösvényen elindulva a vendégek tehetnek egy kirándulást a tó korábban megközelíthetetlen vadregényes területeire, melyet az út során két madárvárta és egy 8 méter magas madármegfigyelő torony varázsol még élményszerűbbé. A túra alatt bepillanthatunk a sulymos területekre, megismerkedhetünk a gyékényesek, a nádasok és az ártéri erdők világával, s közben gyönyörködhetünk az itt élő madár- és állatvilág sokszínűségében.

A tanösvényen való tájékozódást és a természeti értékek megismerését nagyméretű képes információs táblák segítik, s a magas megfigyelő kivételével kerekes székes közlekedésre is alkalmas. Menetrend szerinti hajóval is megközelíthető a tanösvény kikötője, vagy csónakkal a poroszlói kikötőktől kb. 500 m-re található, de természetesen a Tisza-tó többi településének kikötőiből is szabadon elérhető egy csónaktúra keretében. Sarudról is indul csónaktúra a tanösvényhez motoros csónakokkal, de a vállalkozó kedvűek evezőssel is nekivághatnak. A Tanösvénnyel kapcsolatos információs anyagokat a Sarudon nyaralók az Infoponton szerezhetik be.