Kezdőlap

2024. június 18. kedd
Boldog névnapot Levente

Menü
Aktualitások

Aktualitások megtekintéséhez kattintson ide!

Sarudiak

Sarudi Lakodalmas

Az élő folklórkincs: népdalok, népi játékok, népi építészet; falumúzeum. A Sarudiak Egyesülete Sarudi Pávakörrel közösen szervezett programja, a Sarudi Lakodalmas ötvözi mindezeket: helyi népviseletben, sarudi népdalokkal, a paraszti gasztronómiai hagyományok felelevenítésével.
2006-ban a Sarudi Pávakör és a Sarudiak Egyesülete sikerrel fogtak össze a Sarudi Lakodalmas falusi lakodalmat megidéző népi játék és mulatság sikeres lebonyolítása érdekében. A rendezvényt azóta is megrendezik igazi falusi összefogással.
A Falumúzeumban indul a rendezvény a menyasszony öltöztetésével. A Falumúzeumtól lovas kocsikon vonul a násznép tangóharmonikával kísért a nótaszóval. A Kultúrház előtt kérik ki a menyasszonyt, aki dalban búcsúzik szüleitől. Táncra perdülnek a pávások, táncba hívják a vendégeket is. A Kultúrházban tálalják fel a lakodalmas ételsort: tyúkhúsleves, töltött káposzta, sült hurka-kolbász főtt burgonyával, párolt káposztával. Finom házi süteményeket és hagyományos herőcét sütnek az alkalomra. Vőfélyversek teszik még színesebbé a rendezvényt.